Jachtmerk Laguiole

U bevindt zich nu hier op het jachtplatform: Home chevron_right Laguiole

dealer

Laguiole: Kwaliteitsmessen uit de Aubrac

Laguiole is een bergdorpje in het hart van de Aubrac-regio in Zuid-Frankrijk. Al vroeg in de 19e eeuw werden hier zakmessen en tafelmessen gemaakt voor schaapsherders en boeren in de Aubrac. Als sinds oudsher worden hier in de dorpen van deze regio messen vervaardigd. In de jaren 80 van de 20e eeuw begon een groep liefhebbers van die traditie het merk Forge de Laguiole. Laguiole is een soortnaam voor het model dat origineel uit Laguiole komt. Tot op de dag van vandaag is Forge de Laguiole het enige merk dat daadwerkelijk in het dorpje Laguiole is gevestigd en dat die titel dus ook mag dragen. Toch zijn er veel Laguiole-messen in omloop die helemaal niet uit Laguiole komen. Vaak ook voor prijzen waar je geen echt Laguiole mes voor kunt kopen.

Handwerk

Echte Laguiole zakmessen en tafelmessen worden gekenmerkt door het traditionele  handwerk. Ieder mes wordt met de hand door één maker van begin tot eind gemaakt. Karakteristiek is het fraaie en fijne vijlwerk op de rug van het lemmet en de veer voorop de handgreep. Daarnaast wordt voor de handgreep van Laguiole-messen vaak bijzonder en uniek materiaal gebruikt. Denk aan buffelhoorn, jeneverbeshout en wrattenzwijntand. Ze werden zelfs gemaakt van krokodillenleer, koraal, giraffenbeen en varaan. Ook komen we bij de exclusievere modellen het gebruik van damaststaal, zilver en mammoetivoor tegen.

Geen vergrendeling

Originele Laguiole-zakmessen in originele vorm hebben geen vergrendeling. Ze zijn voorzien van een slipjoint-veer waardoor er wel weerstand is bij het dichtklappen. Tegelijk ontbreekt ook de stop-pin die voorkomt dat het lemmet in de handgreep terug tegen de veer klapt. Het is daarom belangrijk een Laguiole-zakmes altijd voorzichtig in te klappen om te voorkomen dat de snede beschadigd raakt door hardhandig sluiten.

Kruis

Een Laguiole-mes heeft oorspronkelijk een aantal (zilveren) pinnen in de zijkant van de handgreep zitten die tezamen een christelijk kruis voorstellen. Het verhaal gaat dat de herders zo wanneer ze ver van huis in de bergen waren, toch naar een eigen kruis konden bidden. Fraaie jachtmessen zijn in vele soorten, met verschillende materialen, verkrijgbaar.