Jachtmerk Mauser

U bevindt zich nu hier op het jachtplatform: Home chevron_right Mauser

dealer

Oer Duitse degelijkheid van Mauser

Al meer dan 140 jaar staat het merk Mauser symbool voor de echte, authentieke en succesvolle jachtervaring. Alle jachtgeweren van Mauser zijn gebaseerd op traditionele, nuchtere principes en worden gecombineerd met de modernste wapentechnologie. De solide, betrouwbare Mauser technologie, de volledig stalen constructie en de Mauser ‘Double Square Bridge’ worden door ontelbare jagers over de hele wereld zeer gewaardeerd. Een geweer van Mauser is niet alleen een symbool van Duitse degelijkheid, maar ook van onuitputtelijke inventiviteit en vernieuwingsgeest.

Geschiedenis

Het is een merk met geschiedenis, want de Mauser-Werke werden in 1872 door de gebroeders Wilhelm en Peter-Paul Mauser gesticht op het terrein van een voormalig Augustijnenklooster in Oberndorf am Neckar, Groothertogdom Baden. Peter-Paul ontwikkelde het repeteergeweer Mod.71/84 dat door de legers van het Duitse Keizerrijk als standaardwapen werd gebruikt. De koning van Württemberg verhief hem daarvoor zelfs in de adelstand. Lang heeft hij niet van zijn succes kunnen genieten, want in het jaar waarin de Eerste Wereldoorlog uitbrak overleed Peter-Paul.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog waren Mauser-geweren veelvuldig op de slagvelden aanwezig. Niet alleen Duitse, ook Belgische en Turkse troepen waren ermee bewapend. Ook de Boeren in Zuid-Afrika hadden in hun conflict met de Britten, anderhalf decennium eerder, goede ervaringen opgedaan met de Mausers. Amerika verwierf de licentierechten voor het Mausersysteem, dat de basis vormde voor het geweer Springfield M.1903. De Duitse cavalerie was in de Eerste Wereldoorlog uitgerust met een Mauserkarabijn. Een oorlog later was de Mauser Karabiner 98k voor elke Duitse soldaat ‘Soldatenbraut’.

Heden ten dage worden er weer wapens geproduceerd in Oberndorf am Neckar, echter niet alleen bij de in 1956 heropgerichte Mauser-Werke maar ook bij de firma Heckler & Koch. Deze laatste produceert ook moderne infanteriewapens, iets waar de firma Mauser niet meer aan toe gekomen is. Wel heeft zij een naam hoog te houden op het gebied van jachtwapens. Militaire productie vindt bij Mauser nog wel plaats op het gebied van boordwapens voor gevechtsvliegtuigen, zoals de Eurofighter en de Saab Gripen. De Mauser-Werke vormen sinds 2004 onderdeel van Rheinmetall Waffe Munition GmbH,  maar blijven als merknaam voortbestaan.

M18

Een van de klassieke en veel gebruikte modellen kogelbuksen van Mauser is de Mauser M18. Dit is een robuust jachtgeweer dat bestendig is tegen vele soorten weersomstandigheden. Dit geweer is voorzien van een geharde, synthetische kolf waarbij de kolf en het vooreind voorzien zijn van een non-slip inlegstuk dat voor extra goede grip zorgt. Ook beschikt de Mauser M18 over zogenaamde ‘swivel studs’ voor het bevestigen van een bipod of geweerriem. Deze ‘swivel studs’ bevinden zich onderaan het vooreind en onderaan de kolf. Verder is de loop van de Mauser M18 een zogenaamd 'cold hammered barrel', gemaakt van speciaal staal. De Mauser M18 is tevens voorzien van een verstelbare trekker. Ook een mooie toevoeging is het afneembare rubberen schouderstuk. Dit schouderstuk aan het einde van de kolf biedt tevens opslagruimte voor bijvoorbeeld een schoonmaakset.